Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, January 30, 2010

SINOPSIS NOVEL JERIJI KASIH(BAB12-14)

Bab 12
Cikgu Borhan dan cikgu Suhaimi memanggil nenek siah ke sekolah untuk membincangkan pasal cucunya syed Fariz.cikgu Borhan memberitahu nenek siah syed fariz sudah banyak kali tidak hadir ke sekolah tanpa sebab.pihak sekolah sudah memberi amaran kepadanya tetapi tidak diendahkannya.pihak sekolah juga sudah banyak kali menghantar surat kepada penjaganya tetapi nenek siah memberitahu bahawa dia tidak pernah menerimanya.nenek siah berjanji akan menasihati cucunya dan dia memohon agar cucunya tidak digantung atau dibuang sekolah.
Di rumah nenek siah berazam untuk memarahi cucunya itu,kemudian solehah dating ke rumah membawa semangkuk pengat pisang.nenek siah meluahkan rasa kekesalan dan kemarahannya kepada solehah dan lebih memeranjatkan lagi nenek siah memberitahu bahawa polis datang memaklumkan penangkapan syed faris

Bab 13
Nenek siah,syarifah farisha menangis sehingga mata bengkak mengenangkan syed fariz yang berada dalam lokap kerana dituduh memperkosa ruhaiza bersama rakan-rakannya.malam itu kelas tambahan dibatalkan.nenek siah meminta syarifah farisha menelefon ayahnya memaklumkan berita malang tersebut.tetapi hampa kerana telefon dirumah tidak diangkat walaupun jam menunjukkan pukul 11 malam.nenek siah kecewa dengan sikap anaknya itu sehingga mencadangkan anaknya patut kahwin lain agar tidak berpeleseran malam-malam.mendengar cadangan nenek siah itu,syarifah farisha sedih dan membawa diri ke dalam biliknya kerana tidak sanggup ayahnya kahwin lain.tiba-tiba kedengaran orang memberi salam .

Bab 14
Ayah ruhaiza iaitu khusyairi datang kerumah nenek siah dalam keadaan masam dan cuba mengawal kemarahannya.nenek siah cuba berbincang dengan khusyairi tetapi khusyairi tidak mahu berdiplomasi kerana baginya maruah anaknya dan keluarganya sudah hancur.khusyairi memaklumkan keadaan anaknya yang masih dirawat dihospital yang asyik menangis,menjerit dan meronta-ronta macam orang hilang akal.nenek siah cuba membantu menanggung perbelanjaan hospital tetapi khusyairi menolak.khusyairi meminta nenek siah menasihati syed mustafamembawa anak-anaknya ke kuala Lumpur kerana baginya anak syed Mustafa membawa budaya buruk kekampungnya.dan menyuruh nenek siah mengajar syed Mustafa bagaimana cara mendidik anak dengan betul.sebelum khusyairi pulang,solehah meminta izin khusyairi untuk menjaga anak-anaknya kerana kesian melihat dia dan isterinya berulang alik ke hospital menjaga ruhaiza.

7 comments:

 1. sambungan babnya cikgu...huhu

  ReplyDelete
 2. cikgu mane sambungan bab yg laen!!!!!

  ReplyDelete
 3. i nak bab 15 dan 16.....hmmm x ada ke...

  ReplyDelete
 4. assalamualaikum..
  sya alya...
  sya cuma nk tahu..
  di manakah ada pusat tuisyen di area KL yg mengajar subjek kesusasteraan melayu untuk SPM..
  Saya di sekolah mengambil subjek ini untuk SPM tahun hadapan..
  kalau pape hal, tolong emailkn saya di lya_emogurlz94@yahoo.com

  ReplyDelete
 5. saya nurul solehah saya nk bab 1 hingga bab30 nk jwb soalan keje umah .

  ReplyDelete
 6. ah eleh . korunk neyh hrap ckgu neyh jew buat sinopsis , da bgi betis na peha agy . yg laen korunk usahakan la sndiri . siap nak kasi tande seru byk kali la plak . ape laa ..

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete